in het Brein van Bo

WhatsApp Image 2024-02-27 at 18.05.59

“In de nacht ervaar ik de vrijheid om mezelf te zijn.”

De nacht… mijn favoriete deel van de dag. De nacht is voor mij vaak een magisch moment. De wereld doet zijn ogen dicht. Je ziet nauwelijks nog iemand op straat lopen: het overgrote merendeel van de mensen heeft zich terugtrokken in eigen huis en slaapt. Ik niet. Ik geniet van de stilte, de kalmte en het donker, terwijl ik achter mijn laptop in alle rust schrijf.

Ik hoor twee jongens langsfietsen waarvan ik vermoed dat ze uit de stad komen. Ik weet niet welk liedje ze precies aan het zingen zijn (of eigenlijk: aan het schetteren zijn), maar ik vraag me af of de originele artiest het ook zingt met dubbele tong. Ik glimlach wanneer ik bedenk dat ze het wel niet bij een glaasje ranja hebben gelaten. Wanneer ze gepasseerd zijn, keert de serene rust weer terug.

Twee uitersten

Ik vind het bijzonder hoe de nacht voor mij ook lijkt te bestaat uit twee uitersten. Ik kan er echt van genieten om me terug te trekken in mijn eigen huis. Wanneer ik de rolgordijnen naar beneden heb gedaan, de sfeerlampen heb aangezet en wat kaarsjes heb aangestoken, voel ik me alsof ik me waan in een bubbel. De verwachtingen, normen en eisen van de buitenwereld lijken te vervagen. De druk die de dag met zich meebrengt voel ik niet meer, waardoor het in mijn hoofd ook rustig wordt. In het donker kan ik heerlijk mezelf zijn. 

En toch, ondanks mijn liefde voor de serene rust van de nacht, hou ik van de energie van het nachtleven. Vroeger leefde ik nota bene in de nacht, toen draaide ik als barvrouw nog vijf nachtdiensten in een week. Heerlijk vond ik dat, alleen erg goed voor me was het niet. Mijn liefde voor het nachtleven bleek echter nauwelijks te zijn verminderd. Nu vind ik het heerlijk om mijn nachten te spenderen met leuke, lieve, gezellige mensen om me heen. Ik kan mezelf helemaal herladen in mijn sociale contacten en haal er dan ook veel energie uit, zelfs ’s nachts. 

Eigen tempo

De nacht biedt me de optie om mijn eigen tempo te bepalen. Wanneer ik rust nodig heb, kan ik me terugtrekken in mijn cocon. Wanneer ik dat juist niet nodig heb, kan ik de drukte opzoeken. Zo vind ik in deze uren mijn balans en krijg ik de vrijheid om volledig mezelf te zijn. 

Ik kijk op mijn telefoon om de tijd te checken. Lang heb ik niet nodig om te beseffen dat ik nu echt mijn bed in moet duiken als ik morgen nog iets van mijn dag wil maken. De druk van overdag blijft toch altijd een beetje ronddwarrelen in de nacht, maar ik heb genoten van het gevoel van creatieve vrijheid vannacht. Tijd om de sfeerlampen uit te zetten en de kaarsjes uit te blazen. Welterusten, wie weet welke verrassingen morgennacht voor me in petto heeft. 

Zoek jij in de nacht eerder de rust of de drukte op?

Heel veel liefs,
Bo

Picture of Bo Klappe

Bo Klappe

 1. mrt 10 - Beantwoorden

  De drukte ervaar ik overdag, mijn nacht draait echt altijd om rust.

 2. feb 28 - Beantwoorden

  Dit leest echt heerlijk weg !
  Trots op je pop

 3. feb 27 - Beantwoorden

  Lieve Bo,

  Ik kan het niet anders brengen dan dat dit kleine verhaal mij in de ban brengt van jouw complete verhaal. Het pakt mij alsof ik een fysiek boek voor mij hebt. Ga zo door! Trots ❤️

COMMENT
NAME
EMAIL

Back to top: