in het Brein van Bo

WhatsApp Image 2024-03-10 at 07.10.10

“Hoe de één als een ‘one size fits all’ door het leven gaat, heb ik soms moeite om mijn maat te vinden.”

Het vinden van je eigen plekje op deze wereld is een voortdurende zoektocht. Vanaf het moment dat je geboren wordt, ben je al bezig met uitvogelen waar en bij wie je thuishoort. Het leren kennen van de familiedynamiek markeert het begin van jouw levenslange ontdekkingsreis naar alle plekjes waar je je thuis voelt.

De zoektocht beperkt zich niet tot je eerste levensjaren; elke levensfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee om dat ene plekje te vinden dat perfect bij je past. Of het nu op school is, op je werk, binnen sportteams, verschillende vriendengroepen, relaties, you name it.. Zelfs als je verrimpeld bent en klaagt over de jeugd van tegenwoordig, blijf je (misschien wel opnieuw) op zoek naar jouw unieke plekje in de maatschappij. Het écht claimen van ‘je plek’ blijkt vrijwel onmogelijk te zijn, want net zoals mensen flexibel zijn en continu veranderen, transformeren de plekjes met ons mee. 

One size fits all

Hoe de ene persoon als een one size fits all door het leven lijkt te gaan, heb ik soms wat meer moeite om mijn “maat” te vinden. Ik ben sociaal, ik kan enorm genieten van gezellige mensen om me heen en ik kan een aardig partijtje kletsen, maar toch lijkt het voor mij zeldzaam te zijn om me écht helemaal thuis te voelen.

Geloof me, gedurende mijn leven heb ik intensief, hard en lang gezocht naar mijn plek. Al vanaf de basisschool voelde ik me een buitenbeentje, en dat gevoel weigerde ik op de middelbare school nogmaals toe te laten. Terwijl elke tiener bezig was met het ontdekken van zijn of haar eigen identiteit, speelde ik verstoppertje met mijn ware zelf. Ik deed werkelijk alles om erbij te horen, zelfs als dat betekende dat ik over lijken moest gaan. Mijn volledige ambitie was gericht op populair worden, door iedereen leuk gevonden worden, en dan het liefst ook nog eens als stoer worden gezien. In die periode zag ik helaas nog niet in dat zelfs negatieve aandacht voor mij als waardevolle aanvoelde. 

 

Schijnvrijheid versus roekeloosheid

Zodra ik op zeventienjarige leeftijd op mezelf ging wonen, werd dit patroon van aanpassen en maskeren nog meer versterkt. Het gevoel van vrijheid dat ik verwachtte te ervaren toen ik op mezelf ging wonen, bleek eerder een illusie te zijn. ‘Schijnvrijheid’ zou ik het kunnen noemen, al zou ik het eigenlijk ook kunnen omschrijven als roekeloosheid, of misschien zelfs onverschilligheid. Elke vorm van verbondenheid met mijn ware zelf ontbrak, het begrip ‘mezelf zijn’ was slechts een vaag concept geworden. Hoe moest ik eigenlijk ‘mezelf’ zijn? Wie is dat überhaupt? 

Dus vertrok ik uit Enschede, en verhuisde ik zo ver mogelijk weg van alle onzekerheden. Tilburg, daar moest alles gaan gebeuren, daar moest en zou ik mezelf gaan vinden! Helaas bleek de Brabantse grond geen wonderen te kunnen verrichten. Twee jaar later hoopte ik dat driemaal scheepsrecht was in Arnhem, maar ook van Arnhem nam ik in 2022 afscheid. 

Mijn plek is geen plek

Zodra ik Arnhem achter me liet en er niets meer overbleef van alle schijnvrijheid en schijnveiligheid die ik in de jaren daarvoor had opgebouwd, begon ik eindelijk te beseffen dat mijn plekje helemaal niks te maken heeft met een specifieke, fysieke locatie. Op dat moment had ik niets anders meer over dan mijn ware zelf. Zo ontdekte ik dat mijn plekje hem zit in de acceptatie van wie ik werkelijk ben. De maskers die ik al 22 jaar met me meedroeg, liet ik achter in Arnhem. Zo vond ik plotseling dan toch mijn plekje: hier, in Enschede, waar de hele zoektocht jaren eerder begonnen was. 

Nu ik eenmaal mijn draai weer gevonden heb en mijn huis ook echt als thuis voelt, besef ik: mijn plekje staat niet op Google Maps en is niet te vinden op een wereldkaart. Mijn plekje is waar ik rust vind, diep van binnen in mijzelf. Mijn plek is waar ik mezelf accepteer, omdat ik mijn hart eindelijk openstel voor wie ik écht ben. Mijn plekje heb ik zelf gecreëerd, zit diep in mijzelf, en ik ben niet van plan om daar ooit nog vandaan te verhuizen.

Waar voel jij je helemaal op je plek?

Heel veel liefs,
Bo

Picture of Bo Klappe

Bo Klappe

  1. mrt 10 - Beantwoorden

    ❤️ I’m proud of you

COMMENT
NAME
EMAIL

Back to top: