in het Brein van Bo

Vector of a woman holds her hand near ear and listens carefully alphabet letters flying in

“Gelukkig heb je dan vandaag wel je leuke persoonlijkheid, toch?”

Sinds ik open ben gaan praten over de mentale uitdagingen waar ik mee te dealen heb, hoor ik de meest bijzondere dingen. Mooie verhalen, verdrietige verhalen, herkenning, maar soms ook allesbehalve herkenning. Dat er daarna reactie wordt gegeven op wat ik heb verteld of een vraag wordt gesteld, vind ik alleen maar prachtig en een teken van interesse en respect. Desalniettemin hoor ik soms ook dingen waardoor mijn handen beginnen te jeuken om er iets over te schrijven.
Ik zal eerlijk bekennen: toen ik voor het eerst de term “persoonlijkheidsstoornis” hoorde, wist ik ook niet wat het inhield. Het was 2022, vies en druilerig herfstweer, en ik had een afspraak met mijn behandelaar. Voor mijn gevoel wist ik precies wat er aan zat te komen: ik zou te horen krijgen dat ik weer een depressie had en dat er therapie nodig zou zijn om dat op te lossen. Niets was minder waar: ik kreeg te horen dat er een vermoeden was van een persoonlijkheidsstoornis.

Natuurlijk is dat ontzettend pijnlijk om te horen, maar wat er me nog meer pijn doet is het onbegrip wat er heerst rondom het hebben van een persoonlijkheidsstoornis. Zo ook deze dag.

De uitspraak

Ik stond in het café waar ik jarenlang had gewerkt, waar natuurlijk veel vraag was naar mijn afwezigheid van de maanden daarvoor. Ik legde zodoende het verhaal uit zoals het ook uitgelegd zou moeten worden in mijn optiek. Dat resulteerde in de uitspraak: “gelukkig heb je dan vandaag wel je leuke persoonlijkheid, toch?”

Ik kon er gelukkig wel om lachen en heb gevraagd of ik deze uitspraak mocht gebruiken voor dit artikel – wat gelukkig mocht. Dat rest mij tot de vragen:

Wat zou jouw reactie zijn geweest op deze uitspraak? Kun je het je voorstellen dat iemand zo’n vraag stelt? Hoe kunnen dit soort vragen voorkomen kunnen worden?

Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen en ervaringen!

Heel veel liefs,
Bo

Picture of Bo Klappe

Bo Klappe

COMMENT
NAME
EMAIL

Back to top: